Gå direkt till innehåll
Fira tjänstepensionens dag den 27 september med oss!
Fira tjänstepensionens dag den 27 september med oss!

Blogginlägg -

Tjänstepensionens dag är ett utmärkt tillfälle att spendera 15 minuter till eftertanke kring din tjänstepension.

Hur trygg är din framtid i en föränderlig omgivning?

Det här med tjänstepension, sjukförsäkringar och annat som hör till begreppet tjänstepension är inte helt enkelt. De flesta av oss uppfattar det helt ärligt som något som är krångligt och tråkigt, inte riktigt det första vi tänker på när vi kliver upp ur sängen om morgnarna, va? Men det behöver faktiskt inte vara så krångligt som många tror, låt oss kika vidare!

Hur du mår idag är viktigare än du tror för din pension…

Vad händer med företagets och din ekonomi, både nu och i framtiden, om du helt plötsligt skulle bli sjuk eller behöva gå ner i tid på jobbet under en längre period? Sannolikt blir intäkterna i firman lägre och sannolikt även din lön. Den direkta konsekvensen är såklart mestadels på privatekonomin, hyra, eventuella lån, bil och mat ska betalas. Många har en buffert för just dessa kostnader och klarar sig i det korta loppet men vilka konsekvenser får det för framtiden då?

Skippat försäkringarna -> Blivit sjuk -> Låg ersättning -> låg pension

I min vardag på arbetet stöter jag på en hel del företagare som av olika anledningar har hamnat i kläm. Många har jobbat på med sitt företag, lyft en lägre lön, skippat nödvändiga försäkringar eller sparande i tron om att man bygger värde i sitt företag. Det är inte alls fel, men ack så viktigt att komplettera och försäkra sig om oturen skulle vara framme.

För dig som idag saknar en tjänstepension med tillhörande försäkringar står faktiskt helt utan trygghet om oturen skulle vara framme. Vad gör du om du exempelvis skadar dig eller bränner ut dig och inte kan generera intäkter i ditt bolag? Försäkringskassan finns såklart att tillgå men där finns ett tak för ersättningen, så vad gör du om du helt plötsligt måste klara dig med kanske 50% av den lön du har haft tidigare?

Inte bara ett skydd för din inkomst men även en trygg väg tillbaka till arbetet…

Att teckna en sjukförsäkring för sig själv via sitt bolag är en toppenidé! Om oturen är framme kan du i lugn och ro fokusera på att återhämta dig med vetskapen om att sjukförsäkringen kompletterar Försäkringskassan och vips, så har du upp till 90% av din lön istället under tiden du inte kan arbeta, tryggt! Du kan dessutom komplettera din sjukförsäkring med en premiebefrielse som ser till att din pension fortsätter att fyllas på under den tid du inte kan arbeta, visst låter det bra?

Måste man då sätta sig och ta sig igenom högar av blanketter? Nej, att teckna en sjukförsäkring eller ett trygghetspaket är inte svårare än att klicka hem ett par skor!

Spara för att du vill, inte för att du måste är inte helt sant…

Visst är det skönt att ibland inte ha några måsten, inte behöva storstäda, behöva laga middag eller för den delen spara? Tyvärr gäller lite andra förutsättningar gällande sparande till pensionen. Många företagare jag pratar med om dagarna har för vana att antingen lita för mycket på värdet i sitt bolag, värdet på sin bostad eller den allmänna pensionen, är det rätt tänkt?

Tryggt sparande med flexibilitet…

Naturligtvis kan man bygga stora värden i sitt bolag och sin bostad, men vad händer med pensionen om bostäder skulle råka ut för ett prisfall precis innan du slutar arbeta? Vad gör du om ditt bolag helt plötsligt inte har samma värde? Får många blir svaret att de helt enkelt måste jobba längre. Hur skyddar du dig bäst om oturen är framme?

Ett sparande i tjänstepension kanske, som dessutom kan anpassas utifrån dina förutsättningar och behov och kopplas ihop med sjukförsäkring eller trygghetspaket. Att det dessutom är skattemässigt förmånligt för dig som företagare att spara i tjänstepension själv och till eventuella anställda gör inte saken sämre. Att du även med hjälp av ditt företags sparande åt dig slipper förlita dig på att den allmänna pensionen från staten ska bli tillräcklig eller att du säljer ditt företag eller bostad vid precis rätt tillfälle i framtiden kan leda till mindre oro och lindrad pensionsångest i taktmed att du närmar dig pensionsåldern.

Att välja rätt pensionssparande är lika viktigt som att välja rätt kläder en kall morgon…

Det finns ju en uppsjö med tjänstepensioner där ute, hur vet man om man väljer rätt och vad är viktigt att tänka på? Det är en jättevanlig fråga, men också en fråga som generellt är svår att besvara om man inte tar sig tid att jämföra och läsa på. Varför ska det vara så svårt? Varför finns ingen jämförelsesajt för tjänstepension så som det exempelvis finns för hemförsäkring eller bilförsäkring?

Konkret finns ett det ett antal delar som du bör ta i beaktning. Först och främst antar jag att du inte vill betala mer än du måste? I så fall bör du se till att välja ett sparande utan fasta eller rörliga försäkringsavgifter. Sen antar jag också att du inte vill sitta fast i något administrativt krångel när ändringar ska göras? Då bör du kika på vilka lösningar som är enkla och digitala. Sist men inte minst bör du fundera på vilket intresse du har kring investeringar och fonder? Är intresset lågt och du saknar tid att gå igenom det med jämna mellanrum bör du fundera på om rådgivning, digitalt eller personligt är viktigt för dig.

Ge dig själv 15 minuter i present att undersöka hur trygg du är idag inför framtiden, det är du värd…

Hur ser det då ut för dig i nuläget? Har du koll på hur det ser ut för dig om oturen är framme? Hur mycket pension behöver du vid din pensionering? Visst är det svårt att veta? Visst är det kanske svårare att kolla upp hur just du har det? Men som jag skrev i början, det behöver inte alls vara särskilt krångligt. Du kan enkelt jämföra olika pensioner på Pensures hemsida, har du dessutom en kvart över så kan vi både prata och chatta om hur det står ställt med din trygghet för framtiden och är det något vi kan hjälpa dig med gör vi såklart detta helt på dina villkor.

Jag hoppas att du har fått med dig något att fundera på och förhoppningsvis får vi möjlighet att prata vidare i framtiden!

Ervin Fazlic, partner Pensure AB
Mail: ervin@pensure.se
Mobil: +46 70 444 54 12

Ämnen

Kategorier

Regioner

Presskontakt

Mikael Claesson

Mikael Claesson

Presskontakt Founder - CEO +46 70 7306903

Förmodligen Sveriges enklaste och mest prisvärda tjänstepension!

Pensure är en digital plattform där små och medelstora företag enkelt kan teckna lönsamma avtal för tjänstepensionen. Varje krona sparas i hållbara verksamheter, vilket ger dig mer pengar att leva livet för som pensionär - samtidigt som du bidrar till en bättre värld.

Pensure AB
Box 55 607
102 14 Stockholm
Sverige